HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

MODERN TALKING



Dieter Bohlen (rođen 07.02.1954) se po svršetku studija 1979 godine u Hamburgu odlučio profesionalno baviti poslom kojega je do tada radio u najvećoj diskografskoj kući na svijetu Warner Chappellu da bi mogao platiti svoje školovanje. Iako je do tada već skladao mnoštvo pjesama za njemačke Schlager i Pop izvođače, pa čak i sam objavio nekoliko singlova pod pseudonimima Ryan Simmons i Steve Benson, neki veći uspjeh nije postigao, stoga je odlučio naći novi muški vokal i započeti sasvim novi projekt. Nakon nekoliko odbačenih mogućnosti, Dieter je sreo čovjeka imenom Bernd Weidung-Balling, kasnije poznatijeg kao Thomas Anders (rođen 01.03.1963). Thomas je već bio završio klavir u višoj glazbenoj školi i do tada je već bio objavio nekoliko albuma koji se nisu osobito proslavili. No, poslije nekoliko novih singlova koje je napisao i producirao Dieter, postalo je jasno da će i taj novi projekt pod nazivom Modernes Gesprach (doslovno njemačko značenje engleskog naziva Modern Talking) biti neuspješan.



Sve je to dovelo do Dieterove odluke da prestane pisati tekstove na njemačkom, pa je u proljeće 1984 odlučio promijeniti naziv dueta u Modern Talking i tada je objavio singl "You're My Heart, You're My Soul". Na veliko čudo Dietera i Thomasa koji su do tada uglavnom bili navikli na neuspjeh, ovaj je singl preko noći postao megahit u cijeloj Europi. Pjesma se vrlo brzo popela na prva mjesta ljestvica prodaje gotovo svih europskih zemalja, a ubrzo se probila i na japansko tržište. Sve je to ohrabrilo ovaj dvojac potpomognut producentom Luisom Rodriguezom, pa su vrlo brzo objavili i cijeli album "The 1st Album" i drugi singl "You Can Win If You Want". Novi zvuk kojeg je u Disco glazbu uveo projekt Modern Talking ubrzo je postao toliko popularan da je doslovce promijenio cijeli Disco zvuk koji je u to doba bio aktualan. Počelo se pojavljivati sve više projekata koji su kopirali karakterističan način pjevanja i "slaganja" visokih falsetto pratećih vokala. Na scenu su isplivali bandovi poput Bad Boys Blue i sličnih koji su zahvaljujući velikom uspjehu Modern Talking osigurali i sebi karijeru u diskotekama i na top ljestvicama širom Europe, a pogotovo u Italiji i Njemačkoj. Kako su se prvi album i njegova dva singla prodali u vrlo kratkom vremenu, Dieter ne čekajući da slava splasne, iste 1985 godine objavio treći singl "Cheri Cheri Lady" i drugi album "Let's Talk About Love". Još jednom i album i singl su prodani u milijunskim nakladama i zagospodarili europskim top ljestvicama. Uskoro su Modern Talking zahvaljujući enormnom broju prodanih ploča sada već širom svijeta postali njemački glazbeni fenomen. Do tada nijedan njemački Pop projekt nije postigao uspjeh takvih razmjera u tako kratkom roku. Širom Europe počeli su nicati Modern Talking-Fan Clubovi, a Dieter i Thomas su bez prestanka bili na turneji. Fenomen je postao još veći i time što su se Modern Talking počeli vrtjeti i na radijskim postajama u komunističkim zemljama, gdje je «zapadnjačka pokvarena glazba» bila čak i zabranjena primjerice u Rumunjskoj, a čak i nakon što su se Modern Talking raspali Dieter Bohlen je sa svojim slijedećim projektom Blue System još godinama punio stadione na području ex-SSSR-a, baš kao što su to na zapadu činili Guns N'Roses.



Slijedeću, 1986 godinu koja je za Dietera bila jedna od najplodnijih (u toj je godini pokrenuo još par projekata kao što su Disco diva CC Catch ili baladski Schlager pjevač Chris Norman) Modern Talking su lansirali megahit, za koji se može reći da je njihov najveći hit, budući da ih je doveo i među prvih pet najprodavanijih na britanskoj top listi prodavnosti. Radi se o pjesmi "Brother Louie". Zanimljivo je da ni prema Dieterovim ni prema planovima diskografske kuće sljedeći singl nije trebao biti "Brother Louie" već "Angie's Heart". No, igrom slučaja a ponajviše zahvaljujući zgodama u životu koproducenta Luisa Rodrigueza, Dieter je odlučio objaviti pjesmu koja je napisana kao vic o Rodriguezu. Kad se danas gleda na to, očigledno je da planirana "Angie's Heart" ne bi ni izdaleka postigla takav uspjeh, dok je "Brother Louie" ponovio uspjeh njihovog prvog singla "You're My heart, You're My Soul". Dok euforija još nije splasnula, objavljen je i drugi singl "Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love)" koji je, iako lošiji od prethodnog, ponovno dostigao prvo mjesto na mnogim europskim ljestivcama.

Treći album "Ready For Romance" objavljen s ova dva singla predstavlja vrhunac karijere ovog projekta. Iako je ovaj album bio na meti kritičara, ponajviše zbog toga što se zvuk nije ni malo promijenio, a i zbog "plitkih" tekstova koji su na neki način zaštitni znak svih materijala koje potpisuje Dieter Bohlen, Modern Talking su u to vrijeme bili najčešće svirana grupa u europskim diskotekama i na radio postajama.

No, tada njihova karijera lagano započinje svoj put prema dolje. Dovoljno govori činjenica da je prvi singl "Geronimo's Cadillac" s četvrtog albuma "In The Middle Of Nowhere" (1986) dosegao tek četvrto mjesto u Njemačkoj. Popularnost je polako počela opadati, i nije ju uspjela vratiti ni odlična balada "Give Me Peace On Earth" objavljena za Božić 1986. No, usprkos tome, Modern Talking su i dalje imali dovoljan broj obožavtelja da su mogli raditi još dugi niz godina, naravno uz neke prepravke u zvuku i tekstovima. Do definitivnog raspada grupe 1987 godine, objavili su još dva singla i dva albuma ("Romantic Warriors", "In The Garden Of Venus").

Poslije raspada, polovicom 1988 na tržište je izbačen i album "The Best Of Modern Talking" i to u dvije verzije. Bez obzira na sve, danas se albumi Modern Talking reprintaju, jer se ponovno odlično prodaju. Poslije raspada, Dieter Bohlen je nastavio s novim projektom nazvanim Blue System, a Thomas je krenuo u solo vode objavivši prvi samostalni album, dok je trinaesti album Blue System izašao u studenom 1997 godine. Thomas se poslije raspada Modern Talking preselio u Los Angeles, dok je Dieter nastavio producentsku karijeru u Njemačkoj i dalje uspješno poslovao, producirajući, pored svog projekta Blue System, mnoge uspješne pjevače kao što su Major T, Double Trouble, Errol Brown (ex Hot Chocolate), Bonnie Tyler...

Nakon nekog vremena postane jako dosadno Dieteru, a s obzirom da Thomas ne zna što bi sa sobom pada odluka da se Modern Talking ponovno okupi. Nostalgični Disco poklonici se tome vesele jer vole Thomasa, a znaju da je Dieter upravo ono što mu treba. 1998 godine ponovno su zasjali punim sjajem sa svojim cocktailom hitova "No. 1 Hit Medley" a slijedili su "You're My Heart, You're My Soul '98" i "Brother Louie '98", što je ponovno izazvalo neopisivu maniju u Europi, pogotovo među poklonicima "satrih" Modern Talking i uopće njemačke Disco glazbe. U samo jednom tjednu nakon njihove pojave na TVu, album "Back For Good" se prodao u 250.000 primjeraka. Njihova turneja bila je još jedan trijumf.



Videoshooting "Brother Louie '98"

Ohrabreni tim uspjehom Modern Talking su početkom 1999 izdali novi album nazvan "Alone - The 8th Album" koji se već po inerciji prodaje u besmisleno visokoj nakladi. Spotovi za "You're Not Alone" i "Sexy Sexy Lover" vrte se na VIVA-i, MTV-u, i ponovno u rekordnom roku osvojili su svijet i nikome nije čudno kako na albumu, izuzev spomenuta dva hita, i nema vrijednije pjesme.

2000 godine pojavili su se s albumom "2000 - Year Of The Dragon" i 19 pjesama, u trajanju od preko 70 (sedamdeset) minuta doista je godina Zmaja, ali i volje. Album je uz singlove "China In Her Eyes" i "Don't Take Away My Heart" glazbeno nudio sve što je dotad krasilo Modern Talking, ali je zvuk bio neusporedivo bolji. Današnji klasici "Fly To The Moon", "Avec Toi", "My Lonely Girl", "Time Is On My Side" bilo bi uzaludno nabrajati sve naslove...) – kvalitetom spadaju u sam vrh Eurodance scene.



"2000 - Year Of The Dragon" tour concert in Koserow on August 19, 2000

2001 godine događa se "America", album koji se s jedne strane može promatrati kao dotad najdosadniji materijal, a s druge se strane radi o jednom od najkomercijalnijih albumu Modern Talkinga. Jedina zamjerka albumu je odsustvo Trance pjesama tipa "Fly To The Moon" ili "Avec Toi" ili "My Lonely Girl" ili "Time Is On My Side". One uzbudljive brzine koja je bila zaštitni znak albuma "2000 - Year Of The Dragon" gotovo da više i nema, u zamjenu smo dobili bogatiji i raznovrsniji zvuk. Album nudi vrlo zanimljive trenutke (baladne "Rain In My Heart" i "Send Me A Letter From Heaven", Eurodancerske "New York City Girl", "SMS To My Heart" i "There's Something In The Air", već legendarna Formel 1 hitčina "Win The Race").



"America" tour concert in Berlin on September 02, 2001

2002 izlazi No. 1 "Victory" i kritike su izrazito povoljne jer se radilo o kombinaciji najboljih trenutaka s prethodna tri albuma, ali stvari ne stoje baš tako. Nešto od stare atmosfere se vratilo ("Ready For The Victory" popraćen izvrsnim video clipom, Eurodancerske "Higher Than Heaven", "I'm Gonna Be Strong" i "Who Will Love You Like I Do") no album opet nije niti izbliza ujednačen. Bilo kako bilo, ovaj album žanje najveći komercijalni uspjeh dosad i Dieter se odvažuje izdati svoj prvi greatest hits album. "Greatest Hits" predstavlja presjek karijere koji neupućenima daje na uvid najveće hitove tijekom godina, što ih je napravio s Modern Talking, CC Catch, Chris Norman, Bonnie Tyler...



"Victory" tour concert in Merenberg on July 12, 2002

Tri je godine bilo potrebno čekati svemirsku energiju koja je trebala doći u vidu "nastavka" albuma "2000 - Year Of The Dragon". I doista, pjesme s "Universe" prizivaju neke stare uspomene. Najuspješnije to čine "Should I, Would I, Could I" i "Everybody Needs Somebody" (nečeg ovakvog nije bilo ni 2000), a i ostatak materijala je prilično ujednačen. Aranžmani su puno maštovitiji ("Life Is Too Short"), ali se sve to od onoga prije razlikuje kao Pepsi od Coca Cole. Jasno je da je Modern Talking sa singlom "TV Makes A Superstar" zašao u slijepo crijevo Eurodancea i da se tu više ništa osobito uzbudljivo neće dogoditi. Zbog ugovora je objavljen greatest hits album i DVD "The Final Album" i Modern Talking prešutno odlazi u ropotarnicu povijesti.



Videoshooting "TV Makes A Superstar"

U svakom slučaju, Modern Talking su jedni od najuspješnijih grupa. O njihovoj nenadmašnosti svjedoči i 100 milijuna nosača zvuka koliko su do dana današnjeg prodali širom svijeta.

Discography

Albums

1985 The 1st Album
1985 Let's Talk About Love
1986 Ready For Romance
1986 In The Middle Of Nowhere
1987 Romantic Warriors
1987 In The Garden Of Venus
1998 Back For Good
1999 Alone
2000 2000 - Year Of The Dragon
2001 America
2002 Victory
2003 Universe

Compilations

1986 The Singles Collection
1987 The Modern Talking Story
1988 Best Of Modern Talking
1988 Greatest Hits Mix (Spain Only)
1988 You're My Heart, You're My Soul
1988 Romantic Dreams
1989 Hey You
1989 The Greatest Hits Of Modern Talking
1991 The Collection (Re-release of "The Modern Talking Story")
1991 You Can Win If You Want
2000 You're My Heart, You're My Soul (Re-release with different cover)
2001 The Very Best Of Modern Talking (Selected countries only)
2002 Best Of Modern Talking (France only)
2002 L’Essentials (France only)
2002 The Golden Years
2002 We Still Have Dreams – The Greatest Love Ballads Of Modern Talking (Available only to members of German "Bertelsmann Club")
2003 Romantic Dreams (Re-release with different cover and two additional tracks)
2003 Let’s Talking! … Best Of Modern Talking (Taiwan only)
2003 The Final Album – The Ultimate Best Of
2003 The Final Album – The Ultimate Best Of (South African Version)
2004 Nur das Beste: Die Hits der 80er (Germany only)
2004 Gwiazdy XX Wieku (Poland Only)
2006 Nur das Beste: Folge 2 (Germany only)

Video/DVD

1986 Modern Talking - The Video
2003 The Final Album – The Ultimate DVD

Text: Mirko Barbir