HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

Živo Blato @ Tvornica - Zagreb 16.04.2010



Tektonski udar i eruptivni požar!

Danima, tjednima iščekivali smo drugo zagrebačko ukazanje u godinu dana (i treće u posljednjih 11 godina u glavnom gradu) Generala Vasilija Mitua i njegovih ađutanata Toše i Gospodara Mačaka, još otkako smo, mi pripadnici vjerne vojske Živog Blata, išćeprkali da najbolji balkanski, jugoslavenski, kaštelanski Rock band dolazi na mjesto gdje je godinu prije održao sjajan koncert.

General i Barbar su u gradu - Je li Zagreb to uopće zaslužio !?

Zalihe Medice su se hladile u frizerima, smjene na poslu se namještale i uzimali slobodni dani a sve kako bi dostojno prisustvovali velikom spektaklu. Nije samo Generalov dolazak iziskivao prikladnu pripremu, Zagreb se tog dana spremao pokloniti i Mirku Barbiru.

Još od ranog poslijepodneva dopirale su glasine da Barbar u pratnji dražesne djevojke i markantnih prijatelja (Daniele, Alena i Jure) gospodari zagrebačkom Špicom i kako se pod zrakama sunca a sakriven kovrčavim uvojcima i tamnim naočalama napaja gledanjem zgodnih ženskica, a stigla je i vijest da se na Dolcu najeo finih ćevapa. Ah, svestran je naš Mirko.



Mirko Barbir and friends @ Špica (Tkalča) - Zagreb 16.04.2010

Taj dan sam se tuširao odmah poslije posla (a ne kao inače, prije spavanja), dok sam neposredno prije toga otišao na sat i pol drila u teretanu, jer "I u vrijeme mira i u vrijeme rata, mi smo vojska Živog Blata!", a ono u Tvornici što je uslijedilo, bilo je čisti rat i za njega je trebalo biti itekako spreman.

Završni čin priprave bio je pobožno slušanje Generalovih govora ispred pečenjare u Stobreču i propovijedi kojima nas je počastio prošle godine u Tvornici. Slušajući vizionarske riječi našeg Vasilija, dođe nam žao pastve koja štuje meketavog čupača obrva, tzv velečasnog Sudca.

Metalska žestina i tvornička himna

Ulaskom u Tvornicu doživio sam posebno emotivni trenutak: Zagrljaj s Mirkom nakon deset mjeseci što se nismo vidjeli i stisak ruke s jedinstvenim Borisom Jureškom Jurom. Bilo je tu još pregršt dragih pripadnika i pripadnica VŽB-a a na prve taktove "Pucka" svi smo bez riječi preselili u dvoranu, gdje je uslijedila teškometalna svetkovina što se prelijevala preko Generalovih himni koje je njegova sljedba otpjevala od prve do zadnje riječi.



Celebrity Metal Warriors...: Martina, Daniela, Mirko, Cvita, Zvonko & Vesna



Brothers in Arms...: Boris Jureško Jure & Zvonko Alač

Primjetili smo tri stvari: u odnosu na prošlu godinu bilo je nešto manje ljudi ali to ni najmanje nije škodilo atmosferi. O ne! Druga stvar koja je bola uši u najljepšem smislu bili su primjetno "razjareni" aranžmani - stvari su bile osjetno žešće i kao treće: Naš General nije bio ni približno ljut kao prethodne godine kada je jebavao mater svima: Rundeku, Hladnom Pivu, Letu 3, Vlatku Stefanovskom i kome sve ne.

Sada je bio blag, miran i krotak poput mačića a u više navrata se vidljivo ganut prijemom publike zahvaljivao obožavateljima i poručio kako je ovaj koncert boli od onog lanjskog u splitskoj Kocki.



Kao što sam napisao, publika je sve pjesme pjevala zborno a posebno su pozdravljene "Exploding Sky (Dark Only Dark)" koja je išla odmah druga na set-listi nakon "Pucka" - sjajno nedjelo piđin ingliš sekcije banda, Quicksanda i "Aj vona fak" još jednog Vucinog banda - Klanje ljudi.

"Kasap iz Đakova" i "Ti si kurva koju ne moram da plaćam", premijerno izvedene na najboljem koncertu u povijesti Živog Blata - onom u studenom 2008 u splitskoj Kocki, već su stekle zasluženi kultni status, što je samo potvrđeno i u Tvornici.

Dok smo sve te dragulje oduševljeno sakupljali, posebno smo nestrpljivo očekivali premijeru dvije stvari koje su najavljene na ulaznicama i plakatima koncerta.

Neću rabiti kondome

Recentne Vucine stvari - "Tražena si roba u gradu" i "Raspameti se seko" pokazale su da se i Vuco sam vratio Heavy korijenima a što tek onda očekivati od Živog Blata? Neočekivano! Stvar koja se zove kao podnaslov iznad ovih redaka oda je nesputanom sexu koju smo svi oduševljeno prihvatili a potpisnik teksta je nasmijan pjesmom čekao do kraja iako mi je već na početku stvari prijetilo pucanje mjehura od potrebe za pišanjem.

General u pjesmi koristi motiv radodajke iz splitske Varoši (ona živi pored Stare Plinare) kojoj ne može odoljeti iako je bila sa stotinama muškaraca (Ona je bila, čovječe, skoro sa svima) ali Vuco s njom neće rabiti kondome "Jer kondom je najveća uvreda za ženu, uvreda za ženu i dušu njenu" a posebno su eksplicitni opisi njihovih sexualnih izleta do Trogira.

Krvoproliće

U ovoj pjesmi General (kao i prethodnoj) rapa! Da, da točno tako! Ali njegov Crossover početak samo služi za stadionsko-himnični refren koji zadražava najbolje karakteristike punokrvnog hita Živog Blata jer što reći na refren kojim poziva na konačni obračun s ne samo hrvatskim establishmentom, nego sa ovom šugavom zemljom u cjelini:

"Mito..korupcija...građanski rat želim da bukne ali ovaj put ne između sjevera i juga..
Političari, gospodarstvenici, isto vrijedi za obične ljude.bogati i siromašni postali su jednake svinje
Krvoproliće opet kod nas tu bit će.. u državi stranoj ja ću pratiti vijesti i grickat štapiće
Krvoproliće opet kod nas tu bit će o kako zanimljivo bit će.. a negdje daleko ja ću gledat porniće i zoru kako sviće.."



"Mi smo jedina alternativa i andergraund!"

General je sa stagea poručio da je za već godinama najavljivani nastavak "Konca konca" gotovo čak 36 novih stvari. Još uvijek nismo došli k sebi od ove dvije što smo premijerno čuli i pitam se kakve će samo biti ostale 32 stvari ako su i one (+ "Kurva" i "Kasap" koje štujemo još od one noći u Kocki) ovako dobre. Ma ne mora "Podno Kozjaka" nikad ni izaći, samo nek nam se General i njegova družina kao i do sada ukazuju 1.5 put godišnje i mi smo sretni jer kako je rekao prije finala drugog izvođenja "Pucka": Živo Blato živi vječno i neka smo svih ovih godina ostali jedina hrvatska alternativa i andergraund.



Top lista 5 odgledanih koncerata Živog Blata u posljednjih godinu i pol dana po kvaliteti i dojmu:

1. Kocka, studeni 2008
2. Palach, lipanj 2009
3. Tvornica, travanj 2010
4. Kocka, studeni 2009
5. Tvornica, travanj 2009
_________________________________________

VIP / Meet & Greet



General nemalo se iznenadio kada se na njegovu nastupu u Tvornici u Zagrebu, u backstageu pojavile Mirkove silhouette... Sexepilom, šarmirale na opće oduševljenje...: Daniela, Mirko, General & Emma



Body 2 body...: Daniela, Mirko & Emma



Poznata cinéasteica Mia se iznenadila koliko Mirko zna o njoj...

Text © Zvonko Alač, s ponosom za GALA-u i velikog, velikog Mirka Barbara!
Shooter © Boris Jureško Jure, Mirko Barbir & Stjepan Schebo Ivančević (Metalium.blog.hr)