HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

ICED EARTH

Iced Earth - Horror Show
Century Media (2001)

Kao novi album Iced Eartha očekivao se nastavak "Something Wicked This Way Comes" albuma, ali evo pred nama je "Horror Show". Kada sam čuo da će novi album biti upravo koncipiran kao "kuća strave", sa svim svojim čudovištima i inim likovima (Drakula, Jack Trbosijek, Frankenstein, Vukodlak...) malo sam se zamislio i rekao "ovo ne miriše na dobro!" (u blažem obliku)...

Nakon preslušavanja očito je da se dolaskom Matta Barlowa u band fokus pomakao na njegov glas i pjevanje, nasuprot Schafferovom gitarističkom umijeću, što je u biti vrlo kvalitetan pomak. Na ovom albumu Schaffer "prži na veliko", ali nema mnogo stvari koje bi vas oduševile iznad očekivanja, a neki riffovi su malo "previše poznati". Kao što sam napomenuo, Mattov vokal "nosi" cijeli album i više-manje je njegova okosnica; ističe se na "Wolf", "Dracula", "Dragon's Child", ali i na drugima. Što se tiče tekstova pjesama, mora se naglasiti da je Iced Earth mnogo napredovao od svojih početaka, ali i da ima malo beskrvne i stereotipne tekstove ("Frankenstein", "Wolf", "Jack"...).

Iced Earth je na ovom albumu ipak napravio neke od svojih najboljih pjesama ikad, a tu mislim na "Damien", "Im-Ho-Tep (Pharaoh's Curse)" i "Dracula". "Damien" zvuči kao da je sa "SWTWC" albuma i nasuprot tome što je dosta jednostavna pjesma, već ju čujem kao himnu na koncertima. "Im-Ho-Tep (Pharaoh's Curse)" ima vrlo zarazan refren, a na "Dracula" (koja je moj favorit na ovom albumu) dolazi do punog izražaja Mattov fenomenalni vokal i pratnja cijelog banda, apsolutno fantastično. Kao dodatna poslastica, na album (kao bonus pjesma) uvrštena je obrada instrumentala Iron Maidena "Transylvania", apsolutno zasluženo i konceptualno ne odskačući od cijelog albuma, pošto je rodno mjesto Vlada Drakule.

Sve u svemu, ovo je kvalitetan album, ali moglo je i bolje, a siguran sam da će nastavak "SWTWC" trilogije takav i biti.

Track Listing

01 Wolf
02 Damien
03 Jack
04 Ghost Of Freedom
05 Im-Ho-Tep (Pharaoh's Curse)
06 Jekyll & Hyde
07 Dragon's Child
08 Frankenstein
09 Dracula
10 The Phantom Opera Ghost
11 Transylvania
12 Interview Jon Schaffer


Text: Vjekoslav "Sylmarion" Peitl