HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

Folk Hit Godine 2009 @ Zrinjevac - Osijek 01.02.2009



Xenia & Indira

Čini se kako je tugu zbog poraza naših rukometaša u finalnoj utakmici u nedjelju navečer bilo najlakše utopiti na izboru "Folk Hita Godine" u Hrvatskoj, koji je šesti put održan u Osijeku, drugi put u dvorani Zrinjevac, ovaj put, za razliku od prošle godine, tek ugodno popunjenoj.

U organizaciji Alena Borbaša i njegove producentske kuće »Borbaš production«, na velikoj je pozornici nastupilo četrdesetak izvođača narodne glazbe s prostora Balkana, ponajviše iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, ali i Hrvatske. Koncert je otvorio prošlogodišnji pjevač godine Saša Matić, a potom su se zaredala znana i manje znana imena "narodnjačkog" melosa. No, bez obzira na to o kome je riječ, publika se i ovaj put pokazala kao dobar poznavatelj svih melodija i refrena. Pjevalo se o tuzi, starim ljubavima, gorkom vinu, pozivalo na stol… Osječkoj publici predstavljaju se debitanti poput Jelene VIP, Denija Bonestaja, sedamnaestogodišnjeg Davora Badrova, pa i godinu dana mlađe Stefani iz Bugarske. Bugarska televizija Balkanika pred osječku je publiku dovela još nekoliko svojih zvijezda, među kojima su Pepa i Ivena. Recept nastupa bio je jednostavan, izvođač bi otpjevao svoju pjesmu, a potom, uz pjevačku podršku publike, i refren iz kojeg svojeg ranijeg hita. Keba je bio još odvažniji – s publikom u Zrinjevcu zapjevao je i našu domaću "Sve je ona meni dobro što ja znam….".

Saša Matić

Rasplesana publika (a dekoltea i minica je bilo jednako kao i na pozornici) odlično je prihvatila nastup Erne Džebe, Amadeus Banda, posebne ovacije zaslužili su Jadranka Barjaktarović i Enes Begović. U noći za pamćenje, jer svi su izvođači nagrađeni za hit godine, predstavio se i Nikola Rokvić, sin poznatijeg Marinka, izravno iz Švicarske u Osijek je skoknuo i Jovan Perišić, ponovno otpjevavši "Moje najmilije". Kada se već činilo kako publika gubi dah (koncert je trajao više od tri sata!), na pozornicu su izišli sljednici Breninog Slatkog Greha i uz desetminutni "potpuri" ponovno podigli publiku. Dovoljno da Indira uz pojačanje, Jovanu Janković (koja je pokazala nešto i baletnog umijeća), potom Maja Marijana ("Žena zmija"), a posebice Mile Kitić (koji je ovom prilikom najavio i solistički koncert u gradu na Dravi) sa svojim "Šankerom" koncert dovedu do samog finala. Slijede proglašenje najuspješnijih – Stoja je izabrana za pjevačicu godine, dok se sada već legendarni Halid Bešlić okrunio s dva "tanjura" – za hit godine i pjevača godine. Nakon njegove "Miljacke" i "Čardaka" te prisjećanja na "Prvi poljubac", nije bilo drugo nego spustiti zastor na još jedno izdanje Folk hita godine.

Erna Džeba

Maja Marijana

Što reći zaključno? I ove je godine koncert prošao bez organizacijskih propusta, pjevači su imali tretman kao prave zvijezde, pa nije čudo da su mnogi javno na pozornici zahvaljivali Alenu Borbašu. Uostalom, i on je zadovoljan, premda ni ovaj put nisu izostale novinarske dvojbe o mjestu narodnjačke glazbe u Osijeku.

Alen Borbaš

"U osamdesetak posto disco clubova po cijeloj Hrvatskoj vrti se ova vrsta glazbe", samo je kratko prokomentirao Borbaš. A publika je i poslije koncerta strpljivo čekala ispred dvorane da se "ufotka" sa svojim omiljenim izvođačima, pokazavši tako da je spremna i za slično okupljanje i iduće godine.

Text: Dario Kuštro