HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

NIGHTWISH



02.04.2009 Nightwish + Pain + Indica @ Dražen Petrović - Zagreb

Nightwish 2. travnja 2009 u dvorani Dražen Petrović

Nightwish nastupaju u Zagrebu u okviru svoje svjetske turneje "Dark Passion World Tour" kojom promoviraju svoj zadnji i iznimno uspješan album iz 2007 godine - "Dark Passion Play"!

Kad je Tuomas Huolopainen, spiritus movens grupe, 1996 godine otišao na kampiranje s nekolicinom prijatelja, vjerojatno nije ni slutio da će ideja koja mu se tada ukazala – prerasti u band sa svjetskom slavom i milijunima obožavatelja – Nightwish.

Nightwish je osnovan 1996, a tadašnji članovi banda bili su Tarja Turunen (vokal), Emppu Vuorinen (gitara) i već spomenuti Tuomas Holopainen (klavijature).

Melodično i lijepo ime band je dobio prema jednoj od tri akustične pjesme koje su u to doba snimili: "Nightwish", "The Forever Moments" i "Etiäinen".

Sljedeće godine pridružio im se Jukka Nevalainen (bubnjevi) s obzirom da su htjeli malo žešći zvuk, a zbog istog su razloga i akustičnu gitaru zamijenili električnom. Godine 1998 grupi se pridružuje Holopainenov prijatelj, basist Sami Vänskä.

Kad je Nightwish nedugo zatim nastupio u legendarnoj Rock dvorani Lepakko u Helsinkiu (Finska), vjerojatno niti publika u Lepakku još nije naslućivala da se pred njom nalazi nešto što će uskoro prerasti u najpoznatiju finsku glazbenu grupu koja nastupa na gigantskim turnejama i koja diljem svijeta ima milijune poklonika. Do današnjeg dana, Nightwishevi albumi prodani su u šesteroznamenkastim nakladama, a spotove poput onog za pjesmu "Amaranth" na Youtubeu vidjelo je gotovo 16 milijuna ljudi.

Nakon mnogo kontroverzi oko otpuštanja prve pjevačice Tarje Turunen i dolaska nove pjevačice Anette Olzon, grupa nastupa u sljedećem sastavu:
Tuomas Lauri Johannes Holopainen - klavijature
Erno "Emppu" Vuorinen - gitara
Marco Hietala - bass, Vokal
Jukka "Julius" Nevalainen - bubnjevi
Anette Olzon - vokal

Prije nego li na stage stupi Nightwish, atmosferu će "zapakleniti" dvije iznimno hvaljene grupe koje u Hrvatskoj svakim danom imaju sve više obožavatelja a to su švedska grupa Pain i finska Indica.

Svi oni koji su imali priliku poslušati tu odličnu kombinaciju Nightwisha, Paina i Indice 4. ožujka 2008 u Ljubljani, znaju da je bilo odlično, a skromno smatramo da će 2. travnja 2009 u Zagrebu biti - veličanstveno.

» www.nightwish.com
» www.myspace.com/nightwish
» www.lupapromotion.hr
» www.myspace.com/lupapromotionhr