HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

U2 / The Hours / Snow Patrol @ Maksimir - Zagreb 09.08.2009



Mjesecima gomilane informacije o grandioznoj produkciji, rekordno velikoj, teškoj i dosad neviđeno oblikovanoj kružnoj pozornici, činili su tehničke dijelove najnovije turneje U2 uoči zagrebačkih koncerata glavnom zvijezdom showova. Međutim, tako je moglo biti samo dok se Bono i ostali članovi banda nisu sinoć pojavili na toj istoj sceni i s uvodnom pjesmom "Breathe" grandiozno započeli dvosatni nastup.

"Ova sljedeća pjesma mnogima znači puno, a sada ćemo je posvećujemo svima vama u regiji kojima su hladne ideje povrijedile toplo srce", bio je Bonov emotivan uvod u legendarnu pjesmu "One" i jedan od vrhunaca koncerta. Bono je često isprobavao svoj hrvatski jezik, a uoči hita "Beautiful Day" citirao je pak na engleskom, Gundulićeve stihove "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".


City of blinding lights... Disco kugla "šarala" je po cijelom Maksimiru...

Dakako, sve što smo slušali o pozornici, o njezinoj jedinstvenosti (kružni oblik omogućivao je doista odličan i nesvakidašnji pogled) pokazalo se točnim. Vizualni je dio nekada bio ravnopravan s glazbom, a gdjegod ju je činio još dojmljivijim; primjerice, velike poskakujuće glave na videozidovima tijekom "I'll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight" uveliko je ne osobito reprezentativnu pjesmu učinio dojmljivijom no što jest.

Međutim, nijednom nije došlo u pitanje da je U2, ogoljen od svih tehnoloških čudesa, velik bazični Rock band, kojem zbog prirode pjesama više odgovaraju stadionski prostori i arene nego manje dvorane. S dosadašnjih nastupa stizale su vijesti da Bono ima povremeno probleme s glasom, a ako je to i bila istina, onda mu je trodnevni odmor nakon posljednjeg nastupa u Poljskoj očito pomogao. Tek s ponekim lakšim "puknućem" glas je djelovao apsolutno moćno, a o usviranosti banda i čistoći zvuka da se i ne govori.



Gotovo šezdeset pet tisuća ljudi povremeno kao da još nije moglo vjerovati da sudjeluje u najvećem showu uopće na ovim prostorima. Novi album za mnoge kao da je još nepoznanica, ali najveći hitovi, poput "One", "With Or Without You", "Sunday Bloody Sunday" ili "Pride" nisu ostali bez gromoglasnih reakcija.

Bono se trudio biti pravim gostom, spominjući osim Zagreba i druge hrvatske gradove (Rijeku, Split te neizostavno Sarajevo), a u jednom se trenutku na videozidu pojavio krupni kadar staklenog suvenira s katedralom i hrvatskim grbom. Nije nedostajalo i angažiranosti, ali ni rođendanske zdravice Edgeu, koji je prije neki dan proslavio rođendan.

Nakon bisa od tri pjesme, i točno dva sata glazbe, nastup je završen s veličanstvenom "Moment Of Surrender".

Setlist

Breathe
No Line On The Horizon
Get On Your Boots
Magnificent
Beautiful Day
Elevation
One
Until The End Of The World
Stay (Faraway, So Close!)
Unknown Caller
The Unforgettable Fire
City Of Blinding Lights
Vertigo
I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
Sunday Bloody Sunday
Pride (In The Name Of Love)
MLK
Walk On
Where The Streets Have No Name

Bis

Ultraviolet (Light My Way)
With Or Without You
Moment Of Surrender

Pozornica je bila nevjerojatna, kao i koncert! Boje, svjetlo, laseri, light show u bezbroj boja, na svaku pjesmu posebni efekti... Nevjerojatno... Umjetničko djelo...

Iako su u sjeni velikog koncerta valja zabilježili i vrijedne nastupe predgrupa The Hours i Snow Patrol. Oba su banda nastupila po 40 minuta. Iako se u tim kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno predvečer (Snow Patrol počeli u 19.30) stadion tek popunjavao oba su banda pružila odličnu svirku.

No, tek je puno renomiraniji Snow Patrol, koji bi bilo lijepo vidjeti i u samostalnom nastupu u Hrvatskoj, angažirao gledatelje. Snow Patrol već drugu turneju zaredom prati U2, a pjevač Gary Lightbody je između najvećih hitova "Chasing Cars", "Run" i drugih odlično širio pozitivne vibracije.

"Već smo dva dana u vašem gradu i najljepši nam je od svih gradova koje smo posjetili u posljednje vrijeme", mamio je Gary publiku na pljesak.

Nikolina Capan

"Nevjerojatan koncert, ali najveći dojam na mene je ostavio stage... Čisto umjetničko djelo. Fascinantno je kako je čovjek savršeno biće. Kad misliš da si već sve vidio, pozornica postaje sve bolja i bolja... U2 i taj stage su pun pogodak!! Na "Vertigo" je stage podivljao!!! Doslovno je bio vertigo!", cvrkutala je Nikolina Capan (29), poznata umjetnica.

Text: Arsen Oremović, Nikolina Capan & Mirko Barbir
Shooter: Nikolina Capan & Goran Stanzl