HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

Lepa Brena @ Zetra - Sarajevo 30.05.2009



Najveća balkanska Folk diva Lepa Brena održala spektakularni koncert pred sarajevskom publikom, atmosfera u "Zetri" dovedena do usijanja!

Usprkos brojnim protestima, pozivima na bojkot i negativnom reakcijama, najveća balkanska zvijezda stare Jugoslavije nakon dvadeset godina ponovno je nastupila u Sarajevu pred 16.000 ljudi u dvorani "Zetra".

Pjevačica je na binu izašla sa suprugom i bivšim teniskim asom Slobodanom Živojinovićem, a zatim je pozdravila svoje najvjernije fanove i ljubitelje starog dobrog Folk zvuka i nije krila oduševljenje što je ponovno pred sarajevskom publikom.

"Sarajevo, dobra večer! Teško je objasniti riječima moje i vaše emocije. Možda bih večeras najbolje to opisala riječima uđite i ostanite slobodni! Vi ste bili i ostali dio moga jedinoga svijeta. Hvala vam što ste ostali uz mene!", rekla je Brena sarajevskoj masi koja je odgovarala riječima: "Breno mi te volimo!".

Brenu je u jedinstvenom glazbenom događaju pratio deseteročlani Miligram band, a dodatni ugođaj za publiku napravio je orkestar s ukupno 40 glazbenika koji su stalno bili na bini. Redale su se pjesme "Jugoslovenka", "Luda za tobom", "Mile voli disko"... kao i nove s albuma "Uđi slobodno". Treba napomenuti da je koncert upotpunjen posebnom rasvjetom, vrhunskom razglasom te led displayom.

Koliko je bilo veliko zanimanje za koncert, govori i podatak da je akreditirano čak 300 novinara, kako iz regije, tako i Europe, a koncerte su pratile i novinarske ekipe iz Engleske. Zbog prašine koja se digla, informacija kada Brena stiže u Sarajevo i gdje će odsjesti bila je strogo čuvana tajna, a cijeli koncert i samu Folk zvijezdu čuvalo je oko tisuću policajaca i raznog osiguranja.

Pjevačica, koju mnogi pamte po spektakularnom spuštanju helikopterom na stage, podijelila je sarajevsku javnost u dva tabora - na one koji s oduševljenjem pozdravili njeno gostovanje i one koji su se protivili koncertu u Sarajevu.

Od prvog dana kada je najavljen koncert počele su oprečne reakcije, od oduševljenja do protesta. Najprije su na siteu Facebook osnovane grupe "Bojkot koncerta Lepe Brene", koje su u rekordnom roku uspjele da okupe tridesetak tisuća članova. Javile su se i neke organizacije za braniteljska prava, te podmlaci stranaka, a poslednji u nizu poziva na bojkot je i reakcija Koordinacionog odbora braniteljskih organizacija Kantona Sarajevo i Odbora za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti Kantona Sarajevo koji su dan pred koncert istakli nove razloge za sprečavanje održavanja koncerta - ovoga puta sporan je datum koji se podudara s tužnim događajem u ratu u BiH prije 16 godina.

Usprkos učestalom napadu, reakcije pojedinaca nisu zasjenile Brenin dolazak u Sarajevo, niti su pjevačicu obeshrabrile i natjerale da odustane.