HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

Argentinski Tango i folklor @ Kinoteka - Zagreb 17.02.2008



Giullermo Miguel Terrazas & Lucija Lovrić

Osamdesetak ljubitelja argentinskog Tanga istinski je moglo uživati nedavno u zagrebačkom Buffetu Kinoteka u večeri Argentinskog Tanga i folklora u izvedbi Companie HR Tango, predvođene njezinim direktorom i voditeljem Giullermom Miguelom Terrazasom.

Argentinac hrvatskog podrijetla, sin Hrvatice rođen u Buenos Airesu gdje i živi, već drugu zimu zaredom dolazi na mjesec i pol dana u Hrvatsku promicati znanje i vještine u Tangu koje je stekao na "Universidad del Tango" u glavnom argentinskom gradu, a ujedno se već 27 godina bavi njegovanjem hrvatskog folklora u Argentini.

Willy Terrazas je ove godine prvo od 3. do 14. siječnja sudjelovao na Matičinoj Zimskoj školi hrvatskoga folklora u Crikvenici, potom je okupio brojne poklonike ovog strastvenog argentinskog plesa na tečajevima i Radionicama Tanga (26. i 27. siječnja u Zagrebu, 3. veljače u KUD-u Preporod u Dugom Selu, 8. veljače u Zadru, 9. i 10. veljače ponovno u Zagrebu) a održao je i nekoliko nastupa (26. siječnja u restoranu Isabella u Brestju, 9. veljače u Cro Art Photo Clubu u Zagrebu).

Ovaj završni "Tango-show" u Buffetu Kinoteka oduševio je brojnu publiku koja je imala prilike vidjeti ne samo ples, već i Tango pjesmu i folklor. Giullermova sestra, Carolina I. Terrazas Pakračić, također rođena Argentinka koja se vratila u zemlju svojih predaka i već osam godina živi u Zagrebu sjajno je otpjevala Tango pjesme "Como la cigarra", "Alfonsina y el Mar" i "Uno", te s bratom izvela "La Chacarera", jedan od nekolicine bučnih plesova koji se danas izvode. Danas se ovaj ples može vidjeti, posebno u skromnim seoskim sredinama gdje ga čuvaju, a otprilike prije 50 ili 60 godina plesao se u svim sredinama sjeveroistočne Argentine osim u Patagoniji.
U folklornom dijelu publiku je posebno impresionirao Giullermo Terrazas izvedbom Boleadoresa, koreografskog elementa za folklorne plesove Gaucha.

Ipak, naravno, ples koji je Willy Terrazas izveo s dvije "domaće cure" prezentiravši četiri stila Tanga dobio je najviše pljeska. Izvedbom tri različita Tango stila (Gradska Milonga, Tradicionalni Tango i Tango Liso - Tango de Salon), Terrazas je sa svojom partnericom Anom Žmalec iz Dugog Sela, inače plesačicom KUD-a "Preporod" ali glede Tanga pravom početnicom, prikazao što je sve u mjesec dana svakodnevnog vježbanja uspio postići. Uistinu impresivno!

Direktor i voditelj Companie HR Tango podučavao je Anu Žmalec u proteklih mjesec dana Tango od početnih koraka u dvoranama "Lada" i Hrvatske matice iseljenika, za što im se i ove večeri zahvalio.
"Sretan sam što smo rezultate moga rada mogli prezentirati večeras. Radili smo puno, ali Ana je stvarno pokazala veliki smisao za Tango i volju, i ovakva izvedba je veliko zadovoljstvo za svakog voditelja. Također me veseli činjenica što se u Hrvatskoj na ovaj način otvaraju vrata ovom lijepom plesu koji se danas pleše svugdje u svijetu", rekao je Willy Terrazas i dodao: "Želja mi je da tečajeve i radionice Tanga pokrenem već ovog ljeta u nekoliko gradova po Hrvatskoj, a mogu se samo nadati da će se pronaći ljudi koji će prepoznati ovaj moj projekt."

"Stvarno sam puno i naučila u ovih mjesec dana i zavoljela Tango od Guillerma, i jako sam mu zahvalna", rekla je Ana Žmalec, još prije mjesec dana prava početnica u Tangu, ali već 15 godina plesačica KUD-a "Preporod" iz Dugog Sela, te naglasila: "Najveće mi je zadovoljstvo što mi je dugogodišnja plesačica Tanga Lucija Lovrić rekla da je iznenađena kako super plešem za samo mjesec dana poduke."

A spomenuta, Lucija Lovrić, već nekoliko godina plesačica plesne škole Tango Croatia voditelja Nedeljka Šabarića, i Giullermo Terrazas također su sjajno izveli četvrti Tango stil Tango Fusion. Ovaj argentinski Tango dolazi i na Brodway i taj se Tango još naziva Tango Escenario ili Fantasia. Ovaj stil ima sve figure tradicionalnog Tanga ali ga karakteriziraju i ne tradicionalne figure i skokovi.

Nakon prezentacije Argentinskog Tanga i folklora koji je sjajno vodio Franjo Riđan u Buffetu Kinoteka kasnije su i brojni plesači Tanga iz zagrebačkih škola, ujedno i mnogi polaznici radionica Giullerma Terrazasa tijekom proteklih mjesec i pol dana, uživali plešući ovaj strastveni argentinski ples.



Ana Zmalec & Giullermo Miguel Terrazas

Text: Žorži Paro
Shooter: Žorži Paro