HOME & NEWS     STARS     RELEASES     EVENTS     INTERVIEWS     FEATURES     GUESTBOOK       LINKS

TOŠE PROESKI



25.01.1981 † 16.10.2007

Toše Proeski jedan je od najpopularnijih izvođača na cijelom Balkanu, čije su mnoge pjesme tjednima na vrhu top ljestvica Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH, a i Hrvatske. Rođen je 25. siječnja 1981 godine u Prilepu u Makedoniji.

Službeno je propjevao na jednom dječjem festivalu, a 1998 godine po prvi put nastupa i na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom ("Ostani do kraja"). Također započinje uspješnu suradnju s skladateljem Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Njegov do sada najuspješniji hit je pjesma "Čija si" koja je mjesecima bila najslušanija pjesma u BiH, SiCG i Makedoniji.

Za makedonskog predstavnika za pjesmu Eurovizije izabran je 2004 godine, gdje je s pjesmom "Life" zauzeo 14. mjesto. Otkako je snimio duet za pjesmu "Lagala nas mala" s Toniem Cetinskim, postaje vrlo popularan i u Hrvatskoj gdje uspješno surađuje s Mirom Buljanom i Antonijom Šolom. Za hrvatsko tržište snima album i na hrvatskom jeziku, a sudjeluje i na Hrvatskom radijskom festivalu na kojem dvije godine zaredom i pobjeđuje. Svoj posljednji koncert u Hrvatskoj mladi pjevač je održao 19. rujna. Tim je koncertom Toše promovirao svoj novi album ''Igra bez granica''.